Hívás most!


Érintésvédelmi relé (AVK)

avkAz áramvédő kapcsolóról… 

Az áramvédő kapcsoló egy érintésvédelmi (kiegészítő) eszköz, mely adott esetben emberi életet menthet meg.

Érintésvédelmi relé  működési elve röviden:

Az ÁVK (fi-relé) figyeli a fázis és a nulla vezetéken átfolyó áramot és ha a kettő nem azonos – azaz  valahová  szivárog  az  áram – akkor az ÁVK azonnal lekapcsol. A relé nagyon gyors (0,2 s) és érzékeny! Közvetlenül a villanyóra után, a kismegszakítók elé, vagy csak a védendő készülék, konnektor elé kell beszerelni. Csak a fázis és a nulla vezetéket szabad bekötni, a védővezetőt nem. Plusz áramot nem fogyaszt.

A hibás kivitelezés hamis biztonságérzetet ad. Az áram-védőkapcsoló érintésvédelmi kiegészítő eszköz. A FI relé nem váltja ki a kismegszakítót (biztosítékot), azaz nem véd a túlterhelés  ellen! A relén feltüntetett értékek (pl. 400V 25A) a maximális feszültség és áramerősség értékeket mutatja. Igazából az áramerősségre kell figyelni, a villanyóra alatti kismegszakító értékével azonosnak vagy nagyobbnak kell a FI-relén szerepelnie.  A 10 mA,  30mA, 100mA, 300mA érték az érzékenységet jelöli, azaz ekkora áramszivárgás esetén old le.

Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatkor mérni kell az áram-védőkapcsoló kioldási áramát és lekapcsolási idejét,amit dokumentálni is kell.

A tesztelés alkalmával az áramvédő kapcsoló teszt gombját háromszor kell megnyomni. (Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a teszt gombot megnyomva az áramvédő kapcsoló leold. Ezután felkapcsoljuk, majd megint megnyomjuk a teszt gombot.

Ez a működtetés mindig elő volt írva, hogy évente kétszer és volt úgy hogy havonta kellett ellenőrizni. Ezért továbbra is elő van írva a teszt gomb megnyomásával való működtetés.

Ezt a műveletet kell háromszor megismételni.) Az ellenőrzést érdemes háromhavonta egyszer megcsinálni.

Amennyiben nem működik villanyszerelő beavatkozására van szükség, általában ilyenkor ki kell cserélni a Fi relét.