Hívás most!


Villámvédelem

villam2

Villámvédelem célja…

A villámvédelem célja az emberek és alkotásainak védelme a villámcsapás káros hatásai ellen. Erre vonatkozóan az állam követelményeket határoz meg, amelyeket minden területen be kell tartani.

A visszavont MSZ 274/1-4 szabványok, helyett az MSZ EN 62305 szabványsort kell alkalmazni.

Magát a villámvédelmet két csoportba tudjuk osztani, a külső és belső villámvédelemre. A külső villámvédelem kiküszöböli a villámcsapás által közvetlenül előidézett nagyobb károkat.

A belső villámvédelem a másodlagos hatásból (túlfeszültség) eredő károk ellen véd. Az épületeket és építményeket a várható veszély nagysága alapján a következő csoportok szerint kell besorolni: rendeltetés, magasság és környezet, a tető szerkezete és anyaga, a falak anyaga, a környező levegő szennyezettsége, és a másodlagos hatásokkal szembeni érzékenység.

A felülvizsgálatnak azt kell megállapítani, hogy az alkalmazott villámvédelem megfelel-e az előírásnak, mik a hibák és hogyan kell azokat kijavítani. A felülvizsgálatnak nem célja a felelősség megállapítása. A villámhárító berendezést először az elkészülte után, átadás előtt kell ellenőrizni.

Ezután ismételt felülvizsgálatokat kell végezni az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szerint:

–  Robbanásveszélyes építményen, szabadtéren 3 évenként,
–  Egyéb építményen 6 évenként

villámvédelmi szempontból felül kell vizsgálni.

A felülvizsgálatról jegyzőkönyv készül.